Derfor er det viktig

Dokumentfalsk og identitetstyveri

Du risikerer daglig at noen "låner" din identitet, takket være usikre signeringsrutiner og svake signeringsløsninger.

Vi bes om å signere elektronisk over alt - i banker og på postkontor, på nett og via e-post. Problemet er at de metoder som brukes i dag for det meste er verdiløse. De beviser ingen ting!

  • Print - signér - skann - returner pr e-post:   Verdiløst!
  • Grafisk signature på elektronisk tavle i post og bank:   Verdiløst!
  • Pålogging i nettbank med kodebrikke:   Kjempesvakheter!

Men problemet er faktisk løst!
Så hvorfor brukes ikke korrekte løsninger?!

Skaff et sertifikat

Et "sertifikat" er bare en datafil som forteller hvem du er. Den en kopi av den legges ved din kryptografiske signatur hver gang du signerer noe.

Du fyller ut sertifikatet ditt selv i Signature - først og fremst ditt fulle navn og fødselsdato. Deretter brukes det samme sertifikatet hver gang du signerer noe.

Men for at mottakeren skal kunne være trygg på at det du har skrevet i sertifikatet ditt er sant, må det bevitnes av en fysisk person; en sertifikat-"utsteder".

Dette gjøres ved at du ber programmet sende ditt ferdigutfylte sertifikat til sertifikat-serveren. Så går til en valgfri utsteder og ber om å få sertifikatet ditt verifisert. Hos utsteder signerer du og viser legitimasjon, og i løpet av få minutter dukker det verifiserte sertifikatet ditt opp i programmet ditt.

Et verifisert sertifikat varer i 2 år, og du kan bruke det så mye du vil. Sertifikatet koster normalt kr 500 (kr 400+mva), og betales som regel direkte til utsteder, eller over faktura fra utsteder eller Andante AS.

Utstedere

Det er viktig at man kan stole på at innholdet i sertifikatet er riktig. Derfor må sertifikatet bevitnes av en fysisk person som samfunnet har tillit til, og som i verste fall både mister sitt yrke og kan stilles for retten for dokumentfalsk dersom dataen som bevitnes er falsk.

Samfunnet tilføre advokater en forhøyet grad av tillit. Derfor kan advokater bevitne sertifikater. Derfor kan alle norske advokater fungere som sertifikatutstedere for Signature.

Finn en utsteder

Søk i denne oversikten for å finne en advokat i nærheten av deg som er registrert som sertifikatutsteder for Signature.

Foretrekker du å bruke en annen advokat enn en som står i listen, be advokaten ta kontakt med oss for å registrere seg som utsteder. (Det er raskt og enkelt for advokaten, og gjøres som regel i løpet av dagen.)

Er dere et firma som har en fast advokat, kan det godt tenkes at han kan komme til firmaets lokaler for å utstede sertifikater, i stedet for dere må dra til ham. Har firmaet egen advokat jobbende hos seg, kan selvfølgelig denne advokaten være sertifikatutsteder for de ansatte.

NB! Husk å ta med gyldig legitimasjon!
(bankkort / førerkort / pass)

Ofte stilte spørsmål

Q: Må jeg bruke et verifisert sertifikat?

A: Nei, det må du ikke. Og spesielt hvis du bare vil teste programmet - selv eller sammen med andre.
Men dersom du signerer noe med et uverifisert sertifikat vil mottaker se en gul varseltrekant og bli informert om at informasjonen i sertifikatet er uverifisert og kan derfor være falsk.

Q: Hvorfor ber programmet om personnummer?

A: Personnummer er den sikreste identifikasjonen av en person. 2 personer kan hete Ole Olsen, men ingen 2 personer har samme personnummer. Personnummer er eneste måte å være absolutt sikker på hvilken person de er man har å gjøre med.

Q: Må jeg fylle ut personnummer?

A: Nei, det må du ikke. Du kan ha et sertifikat med bare navn, hvis du vil. Eller et sertifikat med navn og fødselsdato. Det vil allerede skape mindre tvil om hvilken Ole Olsen det er snakk om.
Ha gjerne flere sertifikater som du bruker i forskjellige sammenhenger. En utsteder verifiserer gjerne 2 eller 3 sertifikater for deg samtidig, til samme pris.

Men, for pålogging og signering i nettbanker of offentlige tjenester, kreves sertifikat med personnummer.

Q: Kan jeg skjule personnummeret mitt når jeg signerer?

Ja, og nei. Du kan ikke endre innholdet i et verifisert sertifikat. Mottakeren vil se alt som står i det.
Men, du kan ha flere sertifikater med ulik mengde informasjon, og velge vilket av dem du vil bruke når du signerer.

Last ned Signature

(programmet er gratis)

 

Verifisér signatur

(krever ingen installasjon)